Full 1
Find a Chiropractic Acupuncturist Near You Today
Full 2
2021 Annual Symposium
2021 ACA Council of Chiropractic Acupuncture Symposium
Full 3
Follow us on Facebook

2021 ACA Council of Chiropractic Acupuncture Symposium

September 25th and 26th at the DoubleTree Chicago O’Hare Rosemont

DATES

Saturday, September 25th – Sunday, September 26th

DoubleTree Chicago O’Hare Rosemont

5460 N River Rd, Rosemont, IL 60018

Symposium Registration

Registration fees for the 2021 annual symposium are as follows:

CCA Members: $400
ICAK Member $400
ACA Council Member $400
Licensed Acupuncturist $400
Non-Members: $550
Students: $100
Dinner Guest $50

Guest Speaker

Dr. Evan Mladenoff

Dr. Evan Mladenoff practices in Overland Park, Kansas.
1974 – he attended the University of Toronto and received a B.Sc. in Physiology and Biochemistry.

1978 – received his Doctor of Chiropractic degree at Canadian Memorial Chiropractic College

1981 – completed Diplomate of the International College of Applied Kinesiology

1982 – completed Fellowship of the International Academy of Clinical Acupuncture

Team doctor of the Canadian National Canoe Team for the 1978 World Canoeing Championships and the 1979 World Canoeing Championships.

He directed the Canadian National Exhibition Indoor Track and Field Injury Clinic in 1979 and 1980.

Served as the Canadian representative to the International Academy of Clinical Acupuncture.

In 1980 he was selected the doctor for the Canadian National SkiBob Team and participated in
the 1980 World SkiBob Championships.

His patients’ included National Hockey League Referees, Toronto Maple Leafs, Hartford Whalers, Montreal Canadians, Canadian Downhill Ski Team, Canadian Olympic Sailing Team, Canadian Olympic Canoe Team, Canadian Olympic Track and Field Team, National Ballet of Canada, Ontario Cycling Team, Queen’s City Bicycle Club, Bloor Cycling Club.

In 1984 Dr. Mladenoff moved to the United States.

Since 1989 Dr. Mladenoff serves as a second opinion physician for the NFLPA.
His private practice includes athletes from the Kansas City Chiefs, Chicago Bears, Seattle Seahawks, Atlanta Falcons, Denver Broncos, San Diego Chargers, New York Jets, Washington Redskins, Carolina Panthers, Dallas Cowboys, New England Patriots, Tennessee Titans, Oakland Raiders, Toronto Blue Jays, Kansas City Royals, St. Louis Cardinals, San Diego Padres, California Angels, Boston Red Sox.

He was and continues to be a professional lecturer to multidisciplinary groups providing license renewal programs for chiropractors, dentists, medical doctors, podiatrists, and physical therapists, various state, national and international associations. He has published numerous articles on Applied Kinesiology, Laser Therapy, Acupuncture, Sports Chiropractic and Nutrition for the athlete under stress.

From 1995 – 2004 Dr. Mladenoff was an alternative sports medicine consultant with the NFL

Kansas City Chiefs where he provided protocols for game-time preparedness. These therapies included Applied Kinesiology, Laser Therapy, Acupuncture and Chiropractic Medicine.

March 2016 Dr. Mladenoff was selected to be an attending physician at the IAAF World Indoor Track + Field Championships in Portland, Oregon.

Seminar Syllabus

PURPOSE OF THIS PRESENTATION:

Acupuncture is a viable treatment strategy to be included in the conservative
management of concussion care?


a) The increasing prevalence and serious problems of head trauma
b) the impact head trauma has on neurology and physiology
c) examination protocols from multiple disciplines
d) the unique chiropractic treatment spectrum – including manipulation,
acupuncture and metabolic management
e) the protocols are equally applicable to motor vehicle trauma, sports concussions, or just a bump on the head


TITLE: If You Shake It – You Break It!


Description Vignette: The neurological and metabolic consequences of head trauma from a motor vehicle accident, a sports concussion, or a bump on the head can have life-altering consequences. Acupuncture provides a specific treatment strategy to assist in the recovery of the neurological and metabolic sequelae of head trauma.


Day 1: If They Inflame It – We Can Tame It.


9:00-9:30 Introduction to the Diagnosis and Treatment of mTBI/Concussion – (30 minutes)
9:30-9:45 Does Acupuncture treat head trauma? (15 minutes)
9:45-10:00 The Ideal Technology for the Chiropractic Clinic Physical Plant to Diagnose and Treat mTBI and Concussions. (15 minutes)
10:00-10:30 Return To Play requirements. A specific protocol with 6 stages of physical effort that must be met in order for an athlete to return to play, – (30 minutes)

Discuss the COMPLIANCE OF ETHICAL RETURN TO PLAY

Discuss the 6 Steps Of Return To Play
Develop a specific exercise program for injured athletes

Break 10:30 -10:45 (15 minutes)

10:45-11:15 Discuss the COMPLIANCE OF ETHICAL RETURN TO LEARN (30
minutes)Evan Mladenoff Page 2 12/22/20
Discuss the 7 Steps Of Return To Learn (aka Return 2 Work)
Develop a specific return to cognitive function

Present a paper trail communication system (as directed by CDC) to inform all parties including:

  • Athlete/worker
  • Parents
  • Employer
  • Coaches
  • School Officials

11:15-11:45 The Epidemiology of mTBI/Concussion. Research from the CDC and
Stanford University will be presented with video documentation illustrating the mechanism and complicated biomechanics of brain trauma. (30 minutes)

11:45-12:15 The Pathophysiology and Consequences of mTBI/Concussion (30 minutes)

  • 2nd Impact Syndrome
  • Societal Consequences
  • Neurodegeneration
  • Apoptosis
  • Current Costs of Therapeutic Intervention

12:15 – 12:30 The Signs and Symptoms of mTBI/Concussion. (15 minutes)

  • Physical
  • Emotional
  • Mental/Intellectual
  • Sleep

Lunch Break 12:30 – 1:30 (60 minutes)

1:30 – 2:00 The Metabolic Effects of Concussion – the introduction of the 8 metabolic sequelae of head trauma in their simplest forms are presented. (30 minutes)

Inflammation

  • Loss of Blood Flow
  • Calcium Overload
  • Hemorrhage
  • Hormone Storm
  • Glutamate Surge
  • Inflammatory Cascade
  • Fatigue of Brain-Adrenal Axis
  • Energy Failure

2:00 – 4:15 Specific Examination and Treatment Protocols for Inflammation 7 protocols to evaluate short term and long term evidence of inflammation will be
presented from various disciplines. (135 minutes including workshop)

  • AROMs
  • Flexor Withdrawal Reflex
  • Therapy Localization
  • Nociceptive Challenge
  • PariAquaductal Gray Protocol
  • Dorsal Root Ganglion
  • Cholinergic Vagus Protocol

Break 4:15 – 4:30 (15 minutes)

4:30 – 5:30 Examination protocols for mTBI/Concussion (60 minutes including
workshop) A multi-disciplinary approach to examining the injured patient will include exams, tests, and protocols in the following categories:

  • On-Site Exam at athletic Event
  • SCAT5, Child SCAT5, Parent SCAT5

5:30 – 5:45 Review Day 1 (15 minutes)
5:45 – 6:00 Q+A (15 minutes)

End of Day 1 – 6:00 pm total 8.0 hours

 

Day 2 – If They Stress It – We Can Address It!


8:00 am 8:30 am – (30 minutes)

Discuss the Selye Stress Response
Discuss the mechanics of head trauma that results in the metabolic response
Describe the cortisol cascade response associated with head trauma


8:30 – 10:30 (120 minutes) Perform physical exam protocols in the stress response

Perform Neurological exam protocols in the cortisol cascade
Apply Chiropractic exam protocols in the cortisol cascade
Apply Acupuncture Exam protocols in cortisol cascade
Utilize advanced examination protocols in evaluating the stress response

• Present soft tissue treatment protocols for viscerosomatic manifestation of thecortisol mediated stress response
• Present acupuncture protocols to modulate cortisol secretion and raise
parasympathetic NS function
• Present CMT protocols for modulating and balancing the HPAA stress pathways
• Presentation of neuromuscular soft tissue protocols to dampen and reduce structural strain manifested by stress response of head trauma
• Presentation of chiropractic cranial therapy protocols to restore cranio-sacral respiratory function
• Presentation of EAV electroacupuncture protocols for HPAA modulation, for anxiety, for depression and various other emotional sequelae of head trauma
• Presentation of low-level laser therapy protocols to modulate cortisol driven response from head trauma


Specific Exam and Treatment Protocols That will Be Presented

• Flexor Withdrawal Reflex
• Chapman’s Reflex
• EAV Voll Cortisol Technique
• TCM Mu Diagnosis
• ParaVentricular Nucleus Challenge
• WuXing Matsumoto Protocol
• Adrenal Ligament Stretch
• PariAquaDuctal Gray
• InteroMedial Cell Column
• Pontine MeduloReticular Formation


Break 10:30 – 10:45 (15 minutes)

10:45 – 11:45 The physiology of the Autonomic Nervous System following head trauma and Specific Examination Protocols are presented. Ten 10 protocols to evaluate and treat autonomic nervous system function will be presented from various disciplines.
60 minutes including workshop

• Abdominal auscultation
• Palatine Arch
• Gag reflex
• EAV acupuncture protocols
• TCM protocols
• Oculocardiac reflex
• Vagus nerve testing
• Valsalva test
• Acetylcholine protocols
• Heart Rate Variability prenosological testing

11:45 – 12:00 Review and Q+A (15 minutes)

End of Day 2 – 12:00 pm total 4.0 hours
Total 12.0 hours in two days.

Reference Material:
– CDC
– BC Injury Research
– Headcasecompany.com
– ResearchAmerica.org
– UCSF + CDC
– NCAA
– Standford University
– Archives of Physical Medicine and Rehab
– Journal of Head trauma
– British Jour of Pharmacology
– Current Neurology Science and Reports
– Int’l Journal of Environmental Research and Public Health
– Brain and Language
– Journal of Pediatrics
– JAMA
– Brain Behaviour and Immunity
– Brain Injury
– Journal of Neuro-Opthamology
– Journal Canadian Academy of Spots Medicine
– Musculoskeletal Science Practice
– American Journal of Neuroradiology
– American Journal of Sports Physical Therapy
– Experimental Neurology
– Journal of Neurotrauma
– Medical Acupuncture
– Movement Disorders
– Brain Pathology

Scroll to Top